打印 上一主題 下一主題
收起左側

可唔可以用呢個諗法嚟諗置換反應?

我冇睇到你地之前講左d咩
所以睇唔出..
...................
個個都離題...唉~~=.=
回復 支持 反對

為左唔阻止你地討論 有時我都隻眼開隻眼閉
唔好太過份就得
不過 真係要記得有編輯功能
回復 支持 反對

唔該哂zend同YU先...

可能ad版主講得啱,我會好快走火入魔

至於嗰啲1s2p3d太難啦-,-

我完全唔知...點解呢啲嘢會干涉到個electron arrangement-,-"
回復 支持 反對

原帖由 Hinton 於 5-6-2008 03:01 AM 發表
唔該哂zend同YU先...

可能ad版主講得啱,我會好快走火入魔

至於嗰啲1s2p3d太難啦-,-

我完全唔知...點解呢啲嘢會干涉到個electron arrangement-,-"

同我一樣做night ghost? 3:06AM now ..

1s2果d AL 只係要識點寫同識點畫(electron-in-boxes diagram) 就可以
但我無記錯New Way 有講果4個four quantum numbers 的意思何在, 如果你明左意思之後, 學上來會易上手d.

暑假看多d 十萬個為什麼, 看下理科以外的野仲有趣
例如得閒去下宗教區, 有益身心,又可以了解多d '神'
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 5-6-2008 03:09 發表

同我一樣做night ghost? 3:06AM now ..

1s2果d AL 只係要識點寫同識點畫(electron-in-boxes diagram) 就可以
但我無記錯New Way 有講果4個four quantum numbers 的意思何在, 如果你明左意思之後, 學上來會易上 ...

係呀-,-
我啱啱返完工,2點到先返嚟,又想知答案...所以就而家on

『所謂period 幾係當年medeleev 好比心機整佢幅periodic table puzzle (唉, 我都想買, 但都幾貴, XDD)
 period 幾係看最外層電子的層數決定
 e.g. Ca 係 1s22s22p63s23p64s2
     K 係[Ar]4s1 (真係煩, 寫上面d 垃圾出來)
 所以佢係period 4
 AL 解釋, 因為4s orbital 未fill電子之層的energy level 比3d  orbital為低』

我諗我明你咗你講嘅"部分"啦

1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2
\     \    /      \     /    |
  2,     8          ,8      ,2

因為3d orbital嘅energy level > 4s obital (未滿32粒electrons,K只有2粒)嘅energy level
所以啲energy 嘅差異,足以令果兩粒電子逼到去第4層?

回復 支持 反對

未學條rule 之前你要學三條principle
1. building up principle
2. Pauli exclusion principle
3. Hund's rule,
三條重要定則
以building up principle 為例, 電子好似排隊, 按energy level 能量大小插入去

係, 3d>4s, 所以為左整個系統的穩定, 果2粒會入4層s orbital而唔係第3層的d orbital.
前面數字係principal qunatum number 即係電子第幾層

學野, 我覺得都係要

You think you know the concept, but you only know how it states. To get the heart of the theories, you have to go back to the beginning.

無記錯MIT, UC Berkley 係youtube 已經放哂一系統化學網上教室(其實係大學d lectures)
d 內容都幾arm 中六中七去學下

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
adamsteve + 5 參與討論

查看全部評分

回復 支持 反對

仲有呀@@"
係咪1s,2s,2p.. 前面嘅數字係=the number of electron shells?

門德列夫(medeleev)我之前有睇discovery channel
,話佢點發現個periodic table,係因為佢想以一個較好嘅方式嚟教佢班學生
點知將啲elements排列好之後,先發現同group嘅佢哋(elements)有相似嘅chemical property
,所以就發現咗呢個表出嚟...

喺我印象之中,第101個元素Md係以佢個名嚟命名,係用嚟紀念佢...所以我一直都好留意Md呢個元素-,-"

至於十萬個為什麼,我之前好鍾意睇嫁,不過學校個圖書館好細,借唔到好多關於科學嘅書,
連十萬個為什麼都係- -"

唔該哂你咁有耐性咁答我...

問完呢啲問題之後,我諗可以「安息」啦-,-"
回復 支持 反對

原帖由 Hinton 於 5-6-2008 03:29 AM 發表
仲有呀@@"
係咪1s,2s,2p.. 前面嘅數字係=the number of electron shells?

門德列夫(medeleev)我之前有睇discovery channel
,話佢點發現個periodic table,係因為佢想以一個較好嘅方式嚟教佢班 ...

前面係. 不過4大量子數(講中文又好似型d, XD)
當中的副量子數 subsidiary quantum number 限定左一個principal quantum number 可以擁有幾多種wave function形式
都可以叫電子層的位置, 但有少少"out"
佢決定左佢可以有邊d orbitals(n-1)

我出左example la

1 , n=1 , l =1-1 =0 => s only
2 ,n=2 ,l =2-1 = 1 =>s,p only (s=0 ,p =1)
... etc

係, periodic table 係由果位Russia 友Medeleev 整
其實都有人有佢concept,不過佢排得好,又predict 到element 的特性(physical, chemical都有)
Yes
Md 係以佢為名, 仲有以國家, 以民族為名的插曲, 都算係化學有趣的一環~~

問題對我來說無所謂, 不過我將來都唔係讀化學, 希望我d知識仲留到1-2年先消失啦

有化學問題歡迎來宗教區發問(叫走d 客先[[m116]] )
回復 支持 反對

去圖書館睇牛頓科學雜誌la...勁好睇[[tk_27]]
圖書館好多雜誌都好睇
好似
TIME,The Economist,National Geographic[[tk_29]]
回復 支持 反對

牛頓, Nature, New Scientists 都唔arm你地看
先看入門書仲好[[m420]]
回復 支持 反對