打印 上一主題 下一主題
收起左側

重讀既朋友,你地打算幾時開始溫書?

而家溫緊
放榜果日灰到想死..
我好容易心散
好擔心開學冇恆心溫落去
geog溫左好耐 F左..
身邊既同學一個都升唔到
全班33人,21個0分
以後呢一年要自己一個孤身上路..
回復 支持 反對

原帖由 helena29 於 23-8-2008 11:10 發表
而家溫緊
放榜果日灰到想死..
我好容易心散
好擔心開學冇恆心溫落去
身邊既同學一個都升唔到
全班33人,21個0分

唔係掛,,,有冇咁誇張
你可以set個timetable
例如set星期一至六都係溫下書
然後set一日sunday比自己輕鬆下
但溫書個陣唔好太心散,,要學識控制
sunday個陣先去玩下
咁先有效用,,,可以keep住長期作戰狀態
同埋一定要比自己鼓勵

geog唔駛驚既
你平時點溫先
如果唔知道你既溫書方法
咁係冇可能幫到你既

回復 支持 反對

原帖由 helena29 於 23-8-2008 11:10 發表
而家溫緊
放榜果日灰到想死..
我好容易心散
好擔心開學冇恆心溫落去
身邊既同學一個都升唔到
全班33人,21個0分

呢d好明顯係學校風氣問題囉.....
以為自己溫左好耐書,其實你可能一直都只係同緊一班懶散既朋友做比較.
而呢班朋友最後全部都0分,證明左樣野 - 就係佢地既溫習方法/態度 唔正確
近朱者赤,近墨者黑....就是如此
如果身邊都係d 屈分既同學仔,好自然地你會發現被拋離好遠(可能會自卑添).
但你會係出事之前已經意識到危機,然後會更發憤咁去追貼佢地,呢d咪就係溫習既動力囉.

講起動力,人人都會講訂立標,但係你訂14分既目標丫,定係破蛋既目標呢?
如果身邊人人都只係想破蛋,咁你又會唔會被同化左呢?
一個有充足準備既考生,應該係入試場既一刻係充滿信心.
信心來自紮實既知識.
如果腦海一片空白,d字串約隱約現,一時浮倒出黎,一時浮唔倒,浮浮下中間唔見一忽,咁就死得啦.

雖然,我唔排除係你學校既師資有問題,但係起碼教科書上既野都唔會有很多錯吧.
平時可以用測驗成績做個自我評核. 我理科既,唔知文科既標準應該訂幾多,或者問上面o個位清楚d.

理科單數分既,我都識得唔少,通常佢地都有一個弊病 - 沉迷玩樂,臨急抱佛腳.
老實講,我自己都好沉迷,但係方向正確,亦能成功. 分配時間,亦都係求學時期要學習.
入到大學,乜人都有,癲人浮人懶人乜都有,更加無皇管,到時就真係睇你自己對外在誘惑既抵抗能力.
上面既例子,我只係用黎指出自律既重要. 玩,我係舉腳贊成既,但係要做好自己本身要做既事先.

回復 支持 反對

我都係重讀 拍肩..

今年都要搞搞d英文..同econ..

大家加油吧

而家溫緊econ中
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 23-8-2008 12:44 發表

呢d好明顯係學校風氣問題囉.....
以為自己溫左好耐書,其實你可能一直都只係同緊一班懶散既朋友做比較.
而呢班朋友最後全部都0分,證明左樣野 - 就係佢地既溫習方法/態度 唔正確
近朱者赤,近墨者黑....就是如此 ...
近墨者未必黑
我間學校得果三十幾個人有超過20分
我都係日日上堂吹水
番屋企打機
考mc果陣又無心裝載
都未死得[[tk_39]]

回復 支持 反對

我果間學校都係,有好多人都唔過8分。始終係d BAND3既學校讀書好難有學習氣氛。所以我寧願報其他學校重讀,諗住搞掂呢關先返去自己學校報中六。
回復 支持 反對

放榜當日,
個個好開心咁同人講
"喂 你又係0分丫 我又係喎~"
可想而知佢地幾開心..
但係我等攞cert既時候聽到 成個人沉晒
睇到自己拎住幾分 喊到幾乎失控
我平時真係有聽書
不過班同學玩到癲 MISS教緊書都會停低處理左先..
知自己理解唔得 我geog係咁背
係咁抄notes
4月24日 8點半考地理
我考既第一科
我溫到6點沖完涼食埋早餐就去
估唔到會F...
我承認當時心理質素好差
因為未考過會考 仲記得夜晚媽咪叫我快D訓
我仲喊住同佢講"唔得丫 死啦 而家都未背晒 實唔合格啦"
放完榜返到屋企
呀爸又係咁鬧
"人地個個廿幾分 你就得幾分 你唔好同人講 我真係覺得冇面"
果一刻想跳樓死左佢算

回復 支持 反對

原帖由 helena29 於 23-8-2008 12:07 發表
放榜當日,
個個好開心咁同人講
"喂 你又係0分丫 我又係喎~"
可想而知佢地幾開心..
但係我等攞cert既時候聽到 成個人沉晒
睇到自己拎住幾分 喊到幾乎失控
我平時真係有聽書
不過班同學玩到癲 MISS教緊書 ...

地理一定要休息...有時唔係轉唔到彎 >3<...
仲有幾科未溫/.\
好快要番學[[tk_01]] [[tk_01]]
又要搞搞好多科[[tk_14]] !"!

好彩既..係我原校repeat/_\
回復 支持 反對

背唔切,呢個好明顯就係平時無溫習啦開啦.
地理應該係文科中最理性化既一科,理解左應該可以易讀好多.
但係你呀爸未免期望高左d,文科過廿分真係幾難下.....
你有幾分,都好過d 0 分既....證明你比o個d得倒0分係度自high的有希望.
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 23-8-2008 21:30 發表
背唔切,呢個好明顯就係平時無溫習啦開啦.
地理應該係文科中最理性化既一科,理解左應該可以易讀好多.
但係你呀爸未免期望高左d,文科過廿分真係幾難下.....
你有幾分,都好過d 0 分既....證明你比o個d得倒0分係度自h ...

文科有20分可以當係神人
文科唔同理科- -難度高D,,,要有common sense

地理比較算淺
背唔係唔得
不過要揀d 比較important黎背

我文學repeat前都係F
repeat之後就得左
希望上面 上面再上面既人兄都可以成功

回復 支持 反對