打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 十大武林絕學,你最想學邊3個?

既然武林絕學 怎麼沒有聖火令 乾坤大挪移呢
龍王煒仔 發表於 7-7-2010 21:53

乾坤大挪移同北冥差唔多,只不過1個係拎內力,1個係拎武功....
既然你覺得大挪移應該入10大,咁應該剔除邊個= =?
回復

回復 31# ~蛇仔~

不不不 乾坤大挪移與北冥神功雖是高級內功 但兩者絕不相同

其實武林絕學是個較主觀的題目 個人建議增多一個"其他"的選項
回復

回復  ~蛇仔~

不不不 乾坤大挪移與北冥神功雖是高級內功 但兩者絕不相同

其實武林絕學是個較主觀的題 ...
龍王煒仔 發表於 7-7-2010 22:17

我始終認為借力反施呢類武學好KAI....
人地唔出招你唔會傷到人= =
回復

左右 易筋 六脈
回復

獨孤九劍
回復

話明係九陰真經online最想學ga更係九陰真經啦
回復

十大武功如果真係金庸13書入面所有武功都有份參與既,咁樣我會有以下既睇法

北冥神功(天龍八部,逍遙派)
吸人內力黎幫自己練功,幾好玩,九陽九陰易筋經始終都係要日子有功先練得成,但北冥係接近外掛咁吸人內力

太玄經神功(俠客行,俠客島)
相信唔洗多講,石破天練成後連當世絕頂既龍木島主聯手都敗陣,既有內功修練法,亦有絕頂招式修練。

六脈神劍(天龍八部,大理天龍寺)
10指發射無形劍氣,遠攻之王,缺點係需要強大內力輔助

獨孤九劍(笑傲江湖)
天下任何招式也可應手而破

九陰真經(射雕英雄傳,神雕俠侶)
九陰真經為射雕時代令整個武林眼紅既武學奇書,內功修練不在話下,更有招式可學。

九陽真經(倚天屠龍記)
傳說九陽真經為一名僧人看過九陰真經後所創,不設武功招式,但內功修練成功後絕不在九陰之下,且金身不壞亦有護體神功。但小說第三版中被評為與少林派內功不相伯仲...

降龍十八掌(天龍八部,射雕英雄傳,神雕俠侶)
至陽至剛無堅不摧無敵不破既武功,家傳戶曉既武功相信唔洗多講。

葵花寶典(笑傲江湖)
本來可以上到三甲,但因為要自宮所以都係放後d

黯然銷魂掌(神雕俠侶,楊過自創)
楊過自創之武功,剛猛之力只在降龍掌之下,但奈何要黯然既心情先可以使用。
回復

十大武功如果真係金庸13書入面所有武功都有份參與既,咁樣我會有以下既睇法

北冥神功(天龍八部,逍遙派)
吸 ...
浪跡天涯002 發表於 24-7-2010 11:24

你唔係諗住學哂佢下化= =
回復

你唔係諗住學哂佢下化= =
~蛇仔~ 發表於 25-7-2010 05:02

-.-學得曬既我諗我可以秒殺掃地僧,獨孤求敗同東方不敗
回復

北冥神功
回復